De Belastingdienst heeft op 17 februari 2025 de Handleiding bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken gepubliceerd. Dit is een interne handleiding van de Belastingdienst die ziet op alle boekenonderzoeken en bedrijfsgesprekken bij opdrachtgevers waarin de kwalificatie van de arbeidsrelaties speelt. De handleiding geeft hiermee inzicht in de wijze waarop de Belastingdienst te werk gaat. Het doel van de handleiding is om inhoudelijke en controletechnische ondersteuning te bieden voor de uitvoering van de bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken vanaf 1 januari 2025 bij opdrachtgevers waar het beoordelen van de kwalificatie van arbeidsrelaties speelt.
De handleiding geeft diverse inzichten in de wijze waarop de Belastingdienst te werk gaat. Uit de handleiding blijkt dat de Belastingdienst in beginsel altijd eerst start met een bedrijfsbezoek om een beeld te krijgen hoe een organisatie omgaat met de kwalificatie van arbeidsrelaties met opdrachtnemers. De Belastingdienst heeft als hulpmiddel voor het bedrijfsbezoek een vragenlijst beschikbaar gesteld. Deze vragenlijst is hier te vinden en kan ook nuttig zijn voor het eigen controle framework rondom de beheersing van de arbeidsrelaties. Centraal staat in algemene zin welke werkwijze de opdrachtgever hanteert richting zijn opdrachtnemers, hoe de documentatie daarvan eruit ziet en hoe de opdrachtgever ervoor zorgt dat arbeidsrelaties op de juiste wijze worden gekwalificeerd. Daarnaast gaat de vragenlijst ook in op de toetsing van individuele arbeidsrelaties, waar de elementen uit het Deliveroo arrest centraal staan en ook de wijze waarop het antwoord op die individuele elementen kan worden bepaald. De vragenlijst is nadrukkelijk geen checklist en de vragen zijn ook niet limitatief.
Een bedrijfsbezoek is er niet op gericht om opdrachtgevers zekerheid te geven dat ze het goed doen. Dat wordt met een boekenonderzoek vastgesteld. Een boekenonderzoek kan in opvolging van een bedrijfsbezoek worden ingesteld, maar ook vanuit de reguliere handhaving vanuit de Belastingdienst. Bij een boekenonderzoek is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met de Belastingdienst over de controleopdracht. Een boekenonderzoek zal zich in algemene zin richten op de wijze waarop arbeidsrelaties worden getoetst, maar de arbeidsrelaties zullen ook individueel of per homogene groep inhoudelijk worden beoordeeld. Uit de handleiding blijkt dat de controlemedewerker van de Belastingdienst zijn eigen oordeel dient te vergelijken met de uitkomst van de webmodule. Hoewel de webmodule dus (nog steeds) geen juridische status heeft, is dit wel onderdeel in het controleproces van de Belastingdienst.
Tot slot zijn als bijlage bij de Handleiding nog diverse documenten gepubliceerd. Dit betreft een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving rondom arbeidsrelaties en een duiding van twee arresten van de Hoge Raad (gemeente Amsterdam en Deliveroo).
Als er nog vragen zijn naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact op met uw contactpersoon of via info@publiqbelastingadviseurs.nl
Wij staan voor slimme oplossingen en samenwerking. Wij werken vanuit de visie dat een belastingadviseur een duurzame en betrokken relatie onderhoudt met zijn klanten, hoogwaardige, maar praktisch toepasbare adviezen geeft en weet wat er speelt in de publieke sector. Daarbij hebben wij oog voor de publieke functie die uw organisatie heeft. Wij staan voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en maximale toegevoegde waarde.
Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke fiscale ontwikkelingen in de publieke sector? Laat uw e-mailadres achter en schrijf u in.
Publiq Belastingadviseurs B.V. We gebruiken cookies voor bijvoorbeeld Google Analytics en social media knoppen.