Standpunt Kennisgroep: verstrekking laadpaal aan werknemer is volledig compensabel

Deze week heeft de Kennisgroep van de Belastingdienst een nieuw standpunt gepubliceerd over de toepassing van het Btw-compensatiefonds (BCF) in gevallen van privégebruik door werknemers van de provincie.

In de voorgelegde casus gaat het om de aanschaf door de provincie van een elektrische dienstauto en laadpaal. De laadpaal wordt geïnstalleerd op het thuisadres van de werknemer, die naar verluidt volledig werkzaam is in de overheidssfeer van de provincie. De werknemer mag de auto en laadpaal ook privé gebruiken, zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Volgens het standpunt van de kennisgroep mag de provincie de aan haar gefactureerde btw volledig terugvragen bij het BCF. Zij hoeft hierop geen correctie toe te passen vanwege het privégebruik. Evenmin wordt het recht op bijdrage uit het BCF uitgesloten op grond van art. 4 (verstrekking aan een individuele derde).

Opmerkelijk

Dit standpunt lijkt ons van weinig toegevoegde waarde, omdat de Staatssecretaris al sinds 2007 heeft bevestigd dat geen BCF-correctie hoeft plaats te vinden op verstrekkingen aan het personeel (van de provincie / gemeente) voor onder andere huisvesting, sport en privévervoer.

Interessanter zou het zijn geweest als in het standpunt zou zijn opgenomen dat dit ook geldt ingeval de werknemer – bijvoorbeeld door natrekking – eigenaar is geworden van de laadpaal. Dit zien we in de feiten echter niet terug en wordt door de Kennisgroep dan ook helaas niet beantwoord.

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsflits vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.


deel deze pagina
Naar het overzicht
  • Home
  • Nieuws
  • Standpunt Kennisgroep: verstrekking laadpaal aan werknemer is volledig compensabel