Vandaag is het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) naar de Raad van State gestuurd. Dat betekent dat het kabinet – na de eerdere internetconsultatie – de wet in het formele traject heeft gebracht en de Raad van State het wets... Lees meer »
Grensoverschrijdend werken: Deadline van 1 juli 2024 Heeft uw organisatie in de gaten of er werknemers zijn die in het buitenland wonen, bijvoorbeeld net over de grens in België of Duitsland? Als werkgever bent u verplicht de gevolgen van grensoverschrijdend werken juist... Lees meer »
Onlangs heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst de Tweede Kamer de kabinetsreactie [1] gestuurd op het rapport Evaluatie onbelaste reiskostenvergoeding. Het rapport, dat van juni 2023 dateert, bevat de bevindingen van onderzoekers naa... Lees meer »
Nederland zou inmiddels zo’n 1,25 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kennen, zo’n 12% van de beroepsbevolking. In de VVT-sector zou het aantal zzp’ers 5% bedragen. [1]. Toch drukt het relatief laag aantal zzp’ers in de verpleging, verzorging en thuiszorg maa... Lees meer »
Valt de verstrekking van gezonde lunches onder de gerichte vrijstelling voor arbovoozieningen? Op 24 mei 2024 [1] heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over de verstrekking van gezonde lunches door een werkgever aan zijn werknemers. Lees meer »
Wanneer een werknemer loon geniet, dan is hij of zij daarover loonbelasting verschuldigd. De werkgever is degene die de loonbelasting moet inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Vandaar dat de werkgever wordt aangeduid als inhoudingsplichtige. Lees meer »
Eigentijdse, concurrerende arbeidsvoorwaarden maken een organisatie aantrekkelijk voor huidige en nieuwe medewerkers. Zeker in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen arbeidsvoorwaarden doorslaggevend zijn in de keuze voor een werkgever. Lees meer »
De controleaanpak van de Belastingdienst is tegenwoordig gebaseerd op een zogenaamde geïntegreerde controle. Dat betekent dat niet meer per belastingsoort of -middel een aparte controle wordt ingesteld maar dat aan de hand van één steekproefsgewijze controle een conclusie... Lees meer »
De krapte op de arbeidsmarkt is al jaren groot probleem. In deze krappe arbeidsmarkt zien werkenden hun kans schoon om als zelfstandigen aan de slag te gaan. Het kabinet is van mening dat de inzet van (schijn)zelfstandigen in onze economie is doorgeschoten en constateert... Lees meer »
“Ondoenlijk is ook doenlijk, want onweer is ook weer”, aldus Herman Finkers. En, onbebouwd kan ook bebouwd zijn, althans voor de btw. Dat weten we eigenlijk al sinds 2009, toen het Europese Hof van Justitie uitspraak deed in de zaak Don Bosco. Rec Lees meer »